Siirry suoraan sisältöön

7 vinkkiä infografiikan tilaamiseen

13.2.2025 Blogi

Näillä vinkeillä onnistut infografiikan tilaamisessa ja tekemisessäkin! 

  1. Aseta odotuksesi realistisesti.
  2. Muista, että myös visuaalisessa viestinnässä yksinkertainen on kaunista.
  3. Älä päätä esitystapaa etukäteen vaan valitse se aineiston piirteiden perusteella.
  4. Luonnostele käsin. Tee lyijykynäversio.
  5. Tavallinen ei tarkoita tylsää.
  6. Testaa grafiikkaasi vapaamuotoisesti ihmisillä, joille aihe ei ole tuttu.
  7. Dokumentoi hyväksi havaitut ratkaisut ja jaa parhaita käytäntöjä organisaation sisällä. 
Infografiikkaa päiväkohtaisista keskilämpötiloista Kaisaniemessä 1924–2024.

1. Aseta odotuksesi realistisesti.

Olisi mahtavaa saada koko 300-sivuisen raportin sisältö tiivistettyä yhteen kuvaan, mutta käytännössä tämä tuskin onnistuu – ainakaan jos kuviosta olisi tarkoitus vielä saada selvääkin. Silloin tällöin on myös syytä todeta, että infografiikka ei ole tällä kertaa oikea esitystapa, vaan esimerkiksi selkeä taulukko, hyvin kirjoitettu teksti, todistusvoimainen valokuva tai huomiota herättävä piirroskuvitus saattaa joskus viedä viestin perille visualisointia tehokkaammin. Ole herkästi yhteydessä meihin keksiläisiin. Asiantuntijoina osaamme arvioida, mikä esitystapa palvelee parhaiten tarvettanne. 

2. Muista, että myös visuaalisessa viestinnässä yksinkertainen on kaunista.

On parempi tehdä sarja yksinkertaisia infografiikoita kuin yksi valtavan monimutkainen. Esimerkiksi toistokuvio (englanniksi small multiples), eli joukko rinnakkain tarkasteltavaksi asetettuja pieniä, suunnitteluratkaisuiltaan yhteneviä ja yksinkertaisia kuvioita, palvelee tarkoitustaan paremmin kuin kymmenien risteävien viivojen värikäs spagetti. 

3. Älä päätä esitystapaa etukäteen – se kannattaa valita aineiston piirteiden perusteella ja vasta ensimmäisten keskustelujen pohjalta.

”Tähän joku kartta” ei ole hedelmällinen lähestymistapa – ”mikä esitystapa paljastaisi tästä aineistosta kiinnostavimmat piirteet” on. Muista, että ilmeisin esitystapa ei ole aina paras. Esimerkiksi: vaikka tiedolla olisi sijainti, kartta ei ole aina paras tapa sen esittämiseen, vaan jokin toinen esitystapa saattaa tuoda aineistosta esiin sellaisia kiinnostavia piirteitä, jotka kartassa jäisivät piiloon. 

4. Luonnostele käsin.

Erityisesti silloin, kun tehtävänä on suunnitella laadullinen infografiikka, muutama luonnosteluun käytetty minuutti voi säästää tunteja tai päiviä omaa työaikaanne tai ostettua työtä myöhemmin. Myös tilaajana sinun kannattaa ilman muuta luonnostella ideoita ja kokonaisuutta paperille. Alkeellisinkin lyijykynäluonnos auttaa iformaatiomuotoilijaa työn alkuvaiheessa kovasti – käsin paperille tehdyt söherrykset auttavat aina selkiyttämään visuaalista ratkaisua. Ne toimivat myös kommunikaation apuvälineenä, kun grafiikkaa työstetään laajemmalla porukalla. 

5. Tavallinen ei tarkoita tylsää.

Viiva-, pylväs- ja piirakkakuvio ovat loputtoman moneen kertaan nähtyjä ja arkisia. Juuri se tekee niistä erityisen käyttökelpoisia, sillä niiden tuttuuden ansiosta nämä peruskuviot ymmärretään helpommin oikein kuin uudenlaiset ja uniikit esitystavat. Kiinnostavaa tietoa havainnollisesti esittävä, tuttua esitystapaa hyödyntävä kuvio ei ole tylsä; se on tavallinen, mutta selkeä ja oivalluksia synnyttävä. 

6. Grafiikkaa kannattaa testata vapaamuotoisesti sellaisilla ihmisillä, jotka eivät tunne aihetta läpikotaisin.

Jos puolisosi tai kollegasi toisesta tiimistä ymmärtää grafiikan olennaisen sisällön heti, ollaan luultavasti oikeilla jäljillä. Jos koeyleisö taas ymmärtää jonkin grafiikan keskeisen piirteen väärin, se kaipaa vielä jatkotyöstöä.

7. Dokumentoi hyväksi havaitut ratkaisut ja jaa parhaita käytäntöjä organisaation sisällä.

Me autamme mielellämme myös dokumentoinnissa! Välineenä voi olla täysimittainen, strukturoitu infografiikan ohjeistus kuviopohjineen, vapaamuotoinen kirjoitus intranetissä tai jotain aivan muuta. Pääasia on, että tehtyä työtä ja tehtyjä havaintoja voidaan hyödyntää uudelleen eikä jokaista organisaationne infografiikkaa tarvitse aloittaa nollasta.

Erilaisia infografiikoita hiilidioksidipäästöjen kehityksestä ja tilanteesta Suomessa.

Teksti on kirjoitettu Keksin informaatiomuotoilija Juuso Koposen Vastuullinen hankeviestintä -julkaisuun tekemän kirjoituksen pohjalta. 

Koponen, Juuso 2024. Hankkeen tulokset ymmärrettäväksi infografiikan avulla. Teoksessa Åman Kyyrö, Milla; Hermiö, Anna; Merimaa, Maija & Wallin, Riikka (toim.) Vastuullinen hankeviestintä. Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisuja. TAITO-sarja 132. 

Ota yhteyttä